0
بازگشت

تغذیه و پوسیدگی دندان ها

خوراکی های میان وعده ای شیرین بسیار دلچسب هستند، اما برای سلامت دندان ها یا بدن شما خوب نیستند. شیرینی، کیک، کلوچه و سایر خواکی های شیرین که بچه ها دوست دارند به عنوان میان وعده بخورند می توانند موجب پوسیدگی دندان ها شوند. بسیاری از غذاهای شیرین مقدار قابل توجهی چربی هم دارند. بچه هایی که خوراکی های شیرین را می خورند انواع مختلفی از مواد قندی را مانند شکر و شیرین کننده های غلات (مانند فرکتوز) هر روزه می خورند. همینطور مواد غذایی نشاسته ای زمانیکه در دهان قرار دارند، می توانند به مواد قندی ساده تر تبدیل شوند.

باکتری های غیر قابل مشاهده همواره در محیط دهان زندگی می کنند. برخی از این باکتری ها ماده چسبناکی به نام پلاک بر روی سطح دندان تشکیل می دهند. هنگامیکه شما مواد قندی مصرف می کنید، باکتری ها حریصانه مواد قندی موجود در دهان را مصرف کرده و آن را به مواد اسیدی تبدیل می کنند. این مواد اسیدی از قدرت کافی برای حل کردن مینای سخت دندان ها برخوردار هستند. بدین ترتیب کم کم در سطحدندان حفره هایی ایجاد می شود. اگر شما مواد قندی زیادی مصرف نکنید باکتری ها قادر نخواهند بود اسید لازم برای از بین بردن مینای دندان را تولید کنند.

میان وعده ها و پوسیدگی دندان

اگر فلوراید را به عنوان بزرگترین محافظ علیه پوسیدگی بپذیریم، میان وعده های مکرر بزرگترین دشمن دندان خواهند بود. شما هر روز با چالش وعده های غذایی مکرر روبرو هستید. مهمترین مساله تعداد دفعات میان وعده های غذایی است. حقیقت آن است که زمان و تعداد دفعات خوردن میان وعده ها از اهمیت بیشتری نسبت به آنچه که افراد خانواده شما می خورند برخوردار است!

به شیرینی های کودکان توجه کنید!

کودکان زیر 7 سال در مقایسه با بقیه بچه ها و یا بزرگسالان بیشتر در معرض پوسیدگی دندان هستند. در واقع حفره های زود هنگام در کودکان مسئله ای بسیار جدی می باشد.

چگونه خوراکی میان وعده ای مناسبی راکه موجب پوسیدگی دندان نمی شود انتخاب کنیم؟

قبل از اینکه  شروع به خوردن میان وعده ها نمایید از خود بپرسید این خوراکی که انتخاب کرده اید از چه موادی تشکیل شده است؟ آیا مملو از مواد قندی است؟ اگر چنین است دوباره فکر کنید و جایگزین بهتری انتخاب کنید و به یاد داشته باشید که برخی از  مواد شیرین کننده می توانند آسیب بیشتری به دندان ها برسانند. مواد شیرین کننده موجود در خوراکی های جویدنی و چسبناک (برخلاف غذاها که سریع جویده و بلع می شوند) مدت زمان بیشتری بر روی سطوح دندان ها باقی می مانند.

همینطور لازم است به زمان وتعداد دفعات میان وعده هایی که میخورید توجه نمایید. آیا شما در طول روز به طور مکرر ازخوراکی های شیرین استفاده می کنید یا فقط بعد از ناهار یک دسر ساده صرف می کنید؟ مواد اسیدی بعد از هر بار مصرف خوراکی های شیرین در محیط دهان شما تشکیل می شوند و حداقل بیست دقیقه طول می کشد تا خنثی شوند و در این مدت اثر مخرب خود را بر روی دندان های شما اعمال می کنند. بنابراین هر قدر تعداد دفعات میان وعده های شما بیشتر باشد مواد قندی بیشتری در اختیار باکتری های دهان قرار گرفته و اسید بیشتری تشکیل خواهد شد که خود موجب پوسیدگی دندان ها می گردد.

اگر شما می خواهید خوراکی های شیرین بخورید بهتر است آنرا به عنوا ن دسر بعد از وعده غذای اصلی صرف کنید (به جای چندین بار در طول روز) و بعد از هر بار خوردن غذا یا میان وعده، دندان های خود را با یک خمیردندان حاوی فلوراید به خوبی مسواک بزنید.

اگر شما مجبور هستید بین ساعات کلاس، قبل از خواب یا در طول روز چیزی را به عنوان میان وعده بخورید خوراکی هایی را انتخاب کنید که عاری از مواد قندی زیاد یا مواد چرب هستند. مواد غذایی کم چرب مانند سبزی های خام، میوه های تازه و نان سبوس دار انتخاب های هوشمندانه و مناسبی هستند. فهرست پیشنهادی برای خوراکی های میان وعده ای که آسیب کمتری به دندان ها وارد می کنند به صورت زیر است.

 

v     میوه ها و سبزیجات

میوه های گوشت دار، پرتقال، نارنگی، سیب، گریپ فروت، گلابی، هندوانه، کرفس، هویج، گل کلم، گوجه، آب میوه های بدون قند و آب سبزیجات.

v      غلات 

نان، حبوبات فاقد قند، ذرت بو داده و بدون کره، چوب شور های کم نمک.

                                                         

v     شیر و لبنیات

شیر کم چرب یا بدون چربی، ماست کم چرب یا بدون چربی، پنیر کم چرب یا بدون چربی.

 

v     مواد گوشتی، آجیل و تخمه ها

گوشت مرغ، بوقلمون، تخمه کدو ، تخمه آفتاب گردان.

 

به یاد داشته باشید :

·   از خوراکیهای شیرین به ندرت استفاده نمایید.

·   از خوردن خوراکی های بین وعده ای شیرین تا حد ممکن اجتناب کنید.

·   مواد غذایی فاقد چربی یا کم چرب از گروه مواد اصلی غذایی بخورید.
·   بعد از خوردن غذا یا خوراکی های بین وعده ای دندان های خود را با خمیردندان حاوی فلوراید مسواک بزنید. 

هفت شگفت انگیز برای دندان های شما

پیشگیری بهترین درمان برای لبخند شماست. با وجود اینکه پرکردن دندان و یا استفاده از سفید کننده می تواند دندان های شما را سفید تر و قوی تر کند اما بهتر (و البته ارزانتر) این است که با مسواک، نخ دندان و خوردن غذاهای مناسب از پوسیدگی دندان ها پیشگیری کنید. مصرف این هفت ماده غذایی هم رژیم غذایی شما را بهبود داده و هم سلامت دهان و دندان شما را:

پنیر

اگر شما هم در زمره افرادی هستید که عاشق پنیر هستید، الان دلیل دیگری نیز برای لذت بردن از آن دارید. پنیر PH دهان را افزایش داده و از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند. پنیر دارای کلسیم و پروتئین می باشد که هر دو به قدرت مینای دندان کمک می کنند.

ماست

ماست نیز مانند پنیر مقادیر زیادی کلسیم و پروتئین داشته که آن را تبدیل به انتخابی خوب برای سلامت و قوی کردن دندان ها می کند. پروبیوتیک یا باکتری خوب موجود در ماست به سلامت لثه کمک می کند چرا که با وجود باکتری های خوب، باکتری های ایجاد کننده پوسیدگی از بین می روند.

سبزی ها

شبزی ها همیشه در لیست غذاهای سالم جا دارند چرا که سرشار از ویتامین و مواد معدنی بوده و در عین حال کالری آن ها  نیز پایین می باشد. این برگ ها، مانند کلم پیچ و اسفناج، حاوی مقادیر زیادی کلسیم بوده که به بازسازی مینای دندان کمک می کند. همچنین شامل فولیک اسید هستند که دارای خواص زیادی بوده و در درمان بیماری های لثه در زنان باردار موثر است.

سیب

با وجود توصیه انجمن های دندانپزشکی جهت اجتناب از غذاهای شیرین، استثناهایی نیز وجود دارد. میوه هایی مانند سیب، با وجود اینکه شیرین هستند اما سرشار از فیبر و آب هستند. خوردن سیب منجر به ترشح بزاق شده و باکتری و ذرات غذا را از دندان ها می شوید. خوردن سیب مشابه مسواک زدن با خمیر دندان حاوی فلوراید نیست اما می تواند تا زمانی که بتوانید مسواک بزنید مفید باشد.

هویج

هویج هم مانند سیب ترد است و سرشار از فیبر. خوردن هویج خام بعد از غذا ترشح بزاق را افزایش و احتمال پوسیدگی دندان ها را کاهش می دهد. هویج در کنار این که سرشار از فیبر است منبع غنی ویتامین آ نیز می باشد.

کرفس

کرفس ممکن است به خاطر بیمزه و آبکی بودن و داشتن نخ های مزاحم، زیاد محبوب نباشد اما همانند سیب و هویج تا حدی مشابه مسواک عمل کرده و ذرات غذا و باکتری های بد را از دهان می شوید.کرفس همچنین منبع غنی ویتامین آ و سی بوده که برای سلامت لثه های شما خیلی مفید است.

بادام درختی

بادام درختی دارای مقادیر زیادی کلسیم و پروتئین و مقدار بسیار کمی قند می باشد. همراه با نهار یک چهارم فنجان بادام درختی بخورید. شما همچنین می تواندی بادام را به سالاد نیز استفاده کنید.

در کنار خوردن غذاهای مفید برای دهان و دندان، به آنچه که می نوشید نیز توجه داشته باشید. از آنجایی که آب نه دارای کالری است و نه قند بهترین انتخاب است به خصوص در مقایسه با آب میوه یا سودا. زمانی که به لبخند زیبای خود فکر کنید رژیم غذایی شما تفاوت های بسیاری خواهد کرد.

 

 

چگونه سیر با بیماری های لثه مبارزه می کند

سیر از 3000 سال قبل از میلاد مسیح برای مقاصد دارویی مورد استفاده قرار می گرفت.

آلیسین، همان ماده ای است باعث بدبو شدن دهان بعد از خوردن سیر می شود، دارای خواص ضدقارچ، ضد ویروس و ضد باکتری است. همین ویژگی سیر می تواند در درمان بیماری های لثه موثر باشد.

حدود 500 باکتری مختلف در دهان شما زندگی می کنند. برخی از این باکتری ها برای سلامتی شما مفید و برخی مضرند.حفظ سلامتی دهان به معنی حفظ تعادل میان باکتری های خوب و باکتری های بد است. این امر در کنار سایر عوامل از بیماری های لثه پیشگیری می کند.

آلیسین از تکثیر باکتری های مضری که موجب پوسیدگی دندان می شوند، جلوگیری می کند. تحقیقات زیادی نشان داده که استفاده از عصاره سیر می توانداز طریق کنترل تعداد باکتری های مضر و حفظ باکتری های مفید با بیماری­­های لثه مقابله کند.

بسیاری از محصولات مرتبط با بهداشت دهان و دندان ادعا می کنند که با از بین بردن 99/9% باکتری ها از بروز بیماری های لثه پیشگیری می کنند اما این امر اشتباه است. چنانچه شما تمام باکتری ها را از بین ببرید باید در نظر داشته باشیدنرخ رشد باکتری های مفید و مضر با یکدیگر متفاوت بوده و شما با این کار تعادل میان باکتری مفید و مضر را از بین می برید و با این کار هم سلامت دهان و دندان خود و هم سلامت کلی بدن خود را به خطر می اندازید.

از سیر در غذاهای خود استفاده کنید. سیر دارای مواد مغذی بسیار و کالری بسیار پایین است. شما می توانید سیر خرد شده را در فریزر نگهداری کنید که بتوانید به راحتی از آن در غذا استفاده کنید.

سیر را تنها برای حفظ سلامتی دهان و دندان خود نخورید؛ تحقیقات نشان داده که سیر مدت زمان سرماخوردگی را 70% کاهش می دهد. در این مطالعات، درگروهی که سیر مصرف کرد طول دوره بیماری یک و نیم روز و در گروه عادی 5 روز بود. این امر به دلیل توانایی آلیسین در افزایش سیستم ایمنی بدن است.

توصیه ای برای پیشگیری از پوسیدگی در فصل تعطیلات

در فصل تعطیلات هستیم: برای حفاظت از دندان هایتان در برابر پوسیدگی در نظر داشته باشید بهترین شیرینی ها، آنهایی هستند که مدت زیادی در دهان باقی نماند

ما از شما نمی خواهیم مصرف شیرینی و شکلات را کنار بگذارید ( مگر فصل تعطیلات بدون شیرینی و شکلات هم داریم؟) اما ما یک راهنمایی برای شما داریم تا با خیال آسوده از این خوراکی های خوشمزه استفاده کنید:

اهمیت این که شما چقدر غذایی می خورید که می تواند موجب پوسیدگی شود از مدت زمانی که طول می کشد تا آن را بخورید کمتر است!

هر چقدر مدت زمان کمتری دندان های خود را در معرض این خوراکی ها قرار دهید، بهتر است.

پس از خود بپرسید: چه مدت این خوراکی در دهان من خواهد بود؟

مکیدن یک آبنبات چوبی برای دندان های شما از خوردن حتی چند پای سیب، خطرناک تر است. چون مکیدن آب نبات چوبی چند ساعت طول می کشد اما خوردن پای سیب تنها چند دقیقه زمان می برد.

آبنبات چوبی، آدامس، انواع دیگر آب نبات که باید برای مدتی در دهان شما بماند، برای مدتی طولانی دندان های شما را در معرض اسیدها قرار می دهد.

شیرینی هایی که شما می جوید و همانجا قورت می دهید مانند انواع پای، کیک یا کلوچه بهترین انتخاب برای دندان های شما هستند.

هر چقدر دندان های شما طولانی تر در معرض شکر و قند باشد، باکتری های موجود در دهان شما بیشتر تغذیه شده و به تجمع پلاک منجر خواهد شد.

چند راهنمایی دیگر جهت حفاظت از دندان ها

خوراکی های شیرین را همراه وعده های غذایی مصرف کنید. اگر چیزی که قصد خوردن آن را دارید سرشار از قند و شکر است، به عنوان میان وعده آن را مصرف نکنید بلکه به همراه وعده غذایی اصلی آن را بخورید. غذا و نوشیدنی های دیگر موجود در وعده غذایی شما از چسبیدن شکر به دندان های شما پیشگیری می کند.

دهان خود را با آب بشویید. آب، اسیدهای موجود در دهان شما را، پس از خوردن انواع شیرینی جات،  خنثی می کند.

تا حداقل 30 دقیقه بعد از خوردن شیرینی جات، مسواک نزنید. اسیدهای موجود در دهان که از خوردن غذاهای شیرین یا فراوری شده ایجاد می شود، دندان های شما را آسیب پذیر می کند. اگر دندان های شما در معرض اسید قرار داشته باشد، لایه بیرونی آن نرم شده و با مسواک زدن ممکن است آسیب بزند .30 دقیقه صبر کنید تا دندان دوباره سفت شود و بعد مسواک بزنید.

نیمرو بخورید. هیچوقت با شکم خالی به مهمانی نروید. چون خیلی سخت است که در برابر شیرینی جات مقاومت کرد.

غذاهای مفید برای لثه

لثه ها قهرمان دهان شما هستند. آن ها جای دندان ها را محکم نگه داشته و هر روز با باکتری های مضر مبارزه می کنند. با اینکه ما همیشه از دندان هایمان مراقبت می کنیم، اما ممکن است فراموش کنیم که از لثه هایمان نیز مراقبت کنیم. یکی از راه هایی که می توانیم از سلامت لثه هایمان اطمینان حاصل کنیم از طریق رژیم غذایی مناسب است. در ادامه این مقاله ما غذاهای مناسب لثه را معرفی کرده ایم. شما می توانید به راحتی این غذاها را در رژیم غذایی خود جای دهید.

پیاز

پیاز، غذایی بسیار عالی برای لثه است چرا که پیاز باکتری های دهان را خنثی می کند. پیاز می تواند انواع باکتری هایی که موجب بیماری های لثه و پوسیدگی می شوند را از بین ببرد. به منظور داشتن لثه هایی سالم،  پیاز بیشتری را در رژیم غذایی خود جای دهید، به عنوان مثال در سالاد، ساندویچ و برگر، در سوپ و... .

سبزیجات

سبزیجاتی مانند کلم پیچ و اسفناج سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی مفید برای دهان شما هستند. به ویژه این سبزیجات دارای ویتامین ث هستند که تولید گلبول های قرمز را بهبود بخشیده و التهاب را کاهش می دهد. هردوی این مزایا در برابر تحریکات و بیماری های لثه به شما کمک می کند. این دسته از سبزیجات به دلیل بالا بودن فیبر، نیاز به جویدن بیشتری دارد که برای لثه مفید است (جویدن موجب تولید بزاق بیشتر می شود). این امر به پاکسازی دهان از ذرات غذا، باکتری و پلاکی که ممکن است در نزدیکی خط لثه به دندان ها چسبیده باشد، منجر می شود. با این سبزی ها سالاد درست کنید، در کنار غذای اصلی میل کنید و یا آن ها را در سوپ و ساندویچ مصرف کنید.

چای سبز

تحقیقات نشان داده که این نوع چای سرشار از آنتی اکسیدان به دفع التهاب در بدن کمک می کند. چای سبز دارای نوع خاصی آنتی اکسیدان به نام کتچین است که با التهاب لثه که توسط باکتری های موجود در دهان ایجاد می شود، مبارزه می کند. سعی کنید روزانه یک لیوان چای سبز بنوشید تا لثه هایی سالم داشته باشید.

فلفل و مرکبات

ویتامین ث در غذاهایی مانند فلفل دلمه ای (در هر رنگی) و میوه های اسیدی مانند پرتقال، کیوی، آناناس و توت فرنگی به وفور یافت می شود. آن ها را در رژیم غذایی خود جای دهید تا از خواص ضد التهابی این ویتامین با خوردن اسموتی، سالاد و در ترکیب با ماست، استفاده کنید.

کرفس، هویج و سیب

غذاهای ترد در پاکسازی دهان از ذرات غذا وپلاک بسیار مفیدند. خوردن غذاهای ترد مثل کرفس، سیب و هویج بین دندان ها می رود و به شما احساس تازگی می دهد. میوه ها و سبزی های ترد، دارای فیبر زیادی بوده که به معنی زمان طولانی تر جویدن و در نتیجه تولید بزاق بیشتر است. بزاق برای شستن دهان از باکتری های موجود در نزدیکی خط لثه بسیار مفید است. از این میوه ها و سبزیجات به عنوان میان وعده استفاده کنید تا از شر ذرات غذا خلاص شوید.

شیر، ماست و پنیر

لبنیات به دلیل بالا بودن کلسیم، ماده معدنی مفید برای استحکام استخوان ها، برای دندان ها بسیار مفیدند اما شاید جالب باشد بدانید که برای سلامت لثه نیز کاربرد دارند. این امر به دلیل وجود پروتئین کازئین در لبنیات است که به خنثی سازی اسیدهای ایجاد شده از باکتری ها در دهان می انجامد. این اسیدها برای مینای دندان و بافت لثه مخرب بوده و می تواند موجب تحریک و حتی بدتر شود. از لبنیات به میزان مناسبی در رژیم غذایی خود استفاده کنید.

چگونه دندان ها را بین وعده های غذایی تمیز نگاه داریم؟

سوالی که ممکن است برای بسیاری از ما پیش بیاید این است که برای تمیز شدن دندان ها بین هر وعده غذایی چه باید کرد.

بهترین کار مسواک زدن بدون خمیر دندان است. با این حال، جویدن آدامس تا حد زیادی موثر است البته تا زمانی که شیرین کننده آن طبیعی بوده و برای دندان ضرر نداشته باشد. البته در صورت بروز درد یا اختلالات مفاصل گیجگاهی، جویدن آدامس زیاد خوب نیست.

شما لازم است تنها  5 دقیقه آدامس بجوید تا از مزایای آن برخوردار شوید. بزاقی که پس از جویدن آدامس تولید می شود از شستن دهان با آب یا دهانشویه بسیار موثرتر است. بزاق فرایند جایگزینی مواد معدنی موجود در دهان را بهبود می بخشد. پوسیدگی زمانی رخ می دهد که مواد معدنی دندان زودتر از زمانی که بازسازی می شوند، از بین بروند. بزاق به جایگزینی سریع تر مواد معدنی از دست رفته دندان ها کمک می کند.

ترکیبی به نام زایلیتول در آدامس نیز به فرایند جایگزینی مواد معدنی موجود در دندان کمک می کند. زایلیتول در بسیاری از آدامس ها وجود دارد.

نوشیدن نوشیدنی های قلیایی پس از هر وعده غذا نیز می تواند مفید باشد. بنابراین لازم است که نوشیدنی های خود را بشناسید! به عنوان مثال آب شیر در زمره نوشیدنی های اسیدی قرار می گیرد.

به همین سادگی! بزاق شما بهترین چیزیست که از دندان های شما در برابر باکتری های ایجاد کننده اسید محافظت می کند.

5 غذایی که دندان های شما را سفید نگه می دارند

اضافه کردن این مواد به رژیم غذایی در کنار حفظ سلامت، به سفید ماندن دندان های شما کمک می کند.

  1. گل کلم

گل کلم من جمله غذاهایی است که نیازمند مقادیر زیادی جویدن است  که این امر برای دندان های ما مفید است.هرچقدر مدت زمانی که باید قبل از بلع غذا را بجوید بیشتر باشد، به معنی افزایش تولید بزاق است. بزاق یک تمیز کننده طبیعی دندان ها بوده که به براق شدن دندان های شما کمک می کند.

  1. توت فرنگی

شاید رنگ توت فرنگی تیره باشد، اما توت فرنگی سرشار از آنزیم مالیک اسید است که به صورت طبیعی دندان ها را سفید می کند.

  1. پنیر

مادرها همیشه می گویند برای داشتن استخوان هایی قوی و لبخندی درخشان شیر بنوشید و البته که حق با آن ها بود. محصولات لبنی نظیر پنیر، ماست و شیر حاوی لاکتیک اسید و کلسیم (محکم کننده مینای دندان)بوده که در کنار قوی کردن دندان ها موجب سفید شدن آن نیز می شوند. همچنین جویدن پنیر به ترشح بزاق کمک کرده که خود ذرات غذای ایجاد کننده لکه را شسته و از بین می برد.

  1. سیب

این میوه برای خوردن نیازمند مقادیر زیادی جویدن است، درست مانند هویج خام، و جویدن روش مناسبی برای تمیز کردن دهان است. سایش طبیعی ایجاد شده توسط جویدن، ذرات غذا را از دندان ها برداشته و آن ها را سفید نگه می دارد.

  1. کرفس

میوه و سبزی های سرشار از فیبر نه تنها کم کالری و مغذی بوده بلکه این غذاها دندان ها را سفید و بافت لثه را سالم نگه می دارد.

 

غذاهایی که با نفس بدبو مبارزه می کنند

اگر خوب فکر کنید متوجه می شوید محیط دهان زیاد بهداشتی نیست: بیش از 600 نوع باکتری در دهان زندگی می کنند. بسیاری از این باکتری ها زمانی که ذرات پروتئین را هضم می کنند از خود گازهای حاوی سولفور متصاعد می کنند. این گاز بعد از خوردن سیرو پیاز هم ایجاد می شود. رسیدگی به بهداشت دهان و دندان، مسواک، نخ دندان، تمیز کردن زبان و مراجعه مرتب به دندان پزشک اولین قدم ها هستند.

آیا محصولات خوشبو کننده دهان  واقعا موثرند؟

حتی با وجود رسیدگی های کامل باز هم ممکن است دهان شما دچار بوی نامطبوع شود. سالانه هزینه زیادی صرف محصولاتی مانند قرص های خوشبوکننده و انواع آدامس می شود. اما این محصولات به طور موقتی جلوی بو را می گیرند. خوشبختانه  تعدادی غذا وجود دارد که با خوردن ان ها می توانید به جنگ بوی بد دهان بروید.

البته اگر بوی بد دهان شما از بین نمی رود حتما با دندانپزشک مشورت کنید چرا که ممکن است نشانه مشکل جدی تری باشد.

  1. چای

برای داشتن نفسی تازه و خوشبو، یک فنجان چای بنوشید. مطالعات نشان داده که نوشیدن یک فنجان چای سیاه یا سبز بدون شیرینی می تواند بوی بد دهان را از بین ببرد. هر دو نوع چای حاوی آنتی اکسیدانی به نام پلیفنول هستند که می تواند رشد باکتری های ایجاد کننده بوی بد دهان را متوقف کند (البته میزان پلی فنول موجود در چای سبز بیشتر است چرا که به شکل دیگری فراوری می شود). پلی فنول هم چنین می تواند میزان ترکیبات سولفوری موجود در دهان را نیز کاهش دهد.

  1. ماست پروبیوتیک

مطالعات اخیر نشان می دهد که خوردن حدود 200 گرم ماست پروبیوتیک در طول روز می تواند میزان هیدروژن سولفید (ایجاد کننده بوی بد دهان) را کاهش دهد. باکتری های فعال در ماست با باکتری های موجود در دهان که باعث ایجاد بوی بد می شوند، مبارزه می کنند. تجمع پلاک و بروز بیماری پریودنتال در میان کسانی که ماست پروبیوتیک می خورند نیز کاهش می یابد. یک فنجان ماست پروبیوتیک روزانه بخورید و از انواعی که دارای شکر هستند دوری کنید (شکر به رشد باکتری در بدن و به خصوص دهان کمک می کند).

  1. آب

آب بنوشید! بسیاری از باکتری های ایجاد کننده بوی بد دهان، در دهان خشک زنده می مانند. بنابراین نوشیدن آب ذرات غذا و باکتری های موجود در دهان و بین دندان ها را می شوید. نوشیدن آب همچنین به تولید بزاق کمک می کند که خود عامل تمیزکننده دهان است.

  1. جعفری و ریحان

هیچ چیز مانند سیر و پیاز بوی بد دهان را یادآوری نمی کند. علت این امر این است که در سیر و پیاز 33 ترکیب مختلف سولفور وجود دارد، این ترکیبات در دهان شما باقی می ماند و جذب جریان خون شما شده  و با هر بازدم خارج می شوند. ریحان و جعفری به از بین بردن بوی سیر از دهان کمک می کنند. پلی فنول های موجود در این سبزی ها ترکیبات سولفوری موجود در سیر را می شکنند. بهترین حالت ترکیب سیر و پیاز  با ریحان و جعفری می باشد. هرچند که می توانید بعد از خوردن سیر و پیاز هم با خوردن ریحان و جعفری بوی بد دهان را از بین ببرید.

  1. سیب و اسفناج

هرچند که نمی توانیم تضمین کنیم که خوردن روزانه سیب شما را سالم نگه می دارد، تحقیقات نشان داده که خوردن سیب بعد از خوردن سیر می تواند بوی نامطبوع ان را از بین ببرد. اسفناج نیز حاوی مقادیر زیادی پلی فنول بوده که می تواند ترکیبات بد بوی سولفور را شکسته و از ایجاد بوی بد جلوگیری کند.

این مورد هم مانند ریحان و جعفری در صورتی خیلی خوب عمل می کند که به طور همزمان مصرف شود. خوشبختانه ترکیب سیر و اسفناج بسیار خوشمزه است.

  1. گیلاس و کاهو

طبق پژوهش های اخیر گیلاس و کاهو می توانند بوی متیل مرکاپتان، گازی بدبو که با هضم ذرات غذا ایجاد می شود، را از بین ببرند.

 

بازگشت
تأثیر تغذیه در بهداشت دهان و دندان

خوراکی های میان وعده ای شیرین بسیار دلچسب هستند، اما برای سلامت دندان ها یا بدن شما خوب نیستند. شیرینی، کیک، کلوچه و سایر خواکی های شیرین که بچه ها دوست دارند به عنوان میان وعده بخورند می توانند موجب پوسیدگی دندان ها شوند. بسیاری از غذاهای شیرین مقدار قابل توجهی چربی هم دارند. بچه هایی که خوراکی های شیرین را می خورند انواع مختلفی از مواد قندی را مانند شکر و شیرین کننده های غلات (مانند فرکتوز) هر روزه می خورند. همینطور مواد غذایی نشاسته ای زمانیکه در دهان قرار دارند، می توانند به مواد قندی ساده تر تبدیل شوند.

باکتری های غیر قابل مشاهده همواره در محیط دهان زندگی می کنند. برخی از این باکتری ها ماده چسبناکی به نام پلاک بر روی سطح دندان تشکیل می دهند. هنگامیکه شما مواد قندی مصرف می کنید، باکتری ها حریصانه مواد قندی موجود در دهان را مصرف کرده و آن را به مواد اسیدی تبدیل می کنند. این مواد اسیدی از قدرت کافی برای حل کردن مینای سخت دندان ها برخوردار هستند. بدین ترتیب کم کم در سطحدندان حفره هایی ایجاد می شود. اگر شما مواد قندی زیادی مصرف نکنید باکتری ها قادر نخواهند بود اسید لازم برای از بین بردن مینای دندان را تولید کنند.

اگر فلوراید را به عنوان بزرگترین محافظ علیه پوسیدگی بپذیریم، میان وعده های مکرر بزرگترین دشمن دندان خواهند بود. شما هر روز با چالش وعده های غذایی مکرر روبرو هستید. مهمترین مساله تعداد دفعات میان وعده های غذایی است. حقیقت آن است که زمان و تعداد دفعات خوردن میان وعده ها از اهمیت بیشتری نسبت به آنچه که افراد خانواده شما می خورند برخوردار است!

به شیرینی های کودکان توجه کنید!

کودکان زیر 7 سال در مقایسه با بقیه بچه ها و یا بزرگسالان بیشتر در معرض پوسیدگی دندان هستند. در واقع حفره های زود هنگام در کودکان مسئله ای بسیار جدی می باشد.

چگونه خوراکی میان وعده ای مناسبی راکه موجب پوسیدگی دندان نمی شود انتخاب کنیم؟

قبل از اینکه  شروع به خوردن میان وعده ها نمایید از خود بپرسید این خوراکی که انتخاب کرده اید از چه موادی تشکیل شده است؟ آیا مملو از مواد قندی است؟ اگر چنین است دوباره فکر کنید و جایگزین بهتری انتخاب کنید و به یاد داشته باشید که برخی از  مواد شیرین کننده می توانند آسیب بیشتری به دندان ها برسانند. مواد شیرین کننده موجود در خوراکی های جویدنی و چسبناک (برخلاف غذاها که سریع جویده و بلع می شوند) مدت زمان بیشتری بر روی سطوح دندان ها باقی می مانند.

همینطور لازم است به زمان وتعداد دفعات میان وعده هایی که میخورید توجه نمایید. آیا شما در طول روز به طور مکرر ازخوراکی های شیرین استفاده می کنید یا فقط بعد از ناهار یک دسر ساده صرف می کنید؟ مواد اسیدی بعد از هر بار مصرف خوراکی های شیرین در محیط دهان شما تشکیل می شوند و حداقل بیست دقیقه طول می کشد تا خنثی شوند و در این مدت اثر مخرب خود را بر روی دندان های شما اعمال می کنند. بنابراین هر قدر تعداد دفعات میان وعده های شما بیشتر باشد مواد قندی بیشتری در اختیار باکتری های دهان قرار گرفته و اسید بیشتری تشکیل خواهد شد که خود موجب پوسیدگی دندان ها می گردد.

اگر شما می خواهید خوراکی های شیرین بخورید بهتر است آنرا به عنوا ن دسر بعد از وعده غذای اصلی صرف کنید (به جای چندین بار در طول روز) و بعد از هر بار خوردن غذا یا میان وعده، دندان های خود را با یک خمیردندان حاوی فلوراید به خوبی مسواک بزنید.

اگر شما مجبور هستید بین ساعات کلاس، قبل از خواب یا در طول روز چیزی را به عنوان میان وعده بخورید خوراکی هایی را انتخاب کنید که عاری از مواد قندی زیاد یا مواد چرب هستند. مواد غذایی کم چرب مانند سبزی های خام، میوه های تازه و نان سبوس دار انتخاب های هوشمندانه و مناسبی هستند. فهرست پیشنهادی برای خوراکی های میان وعده ای که آسیب کمتری به دندان ها وارد می کنند به صورت زیر است.

 

v     میوه ها و سبزیجات

میوه های گوشت دار، پرتقال، نارنگی، سیب، گریپ فروت، گلابی، هندوانه، کرفس، هویج، گل کلم، گوجه، آب میوه های بدون قند و آب سبزیجات.

v      غلات 

نان، حبوبات فاقد قند، ذرت بو داده و بدون کره، چوب شور های کم نمک.

                                                         

v     شیر و لبنیات

شیر کم چرب یا بدون چربی، ماست کم چرب یا بدون چربی، پنیر کم چرب یا بدون چربی.

 

v     مواد گوشتی، آجیل و تخمه ها

گوشت مرغ، بوقلمون، تخمه کدو ، تخمه آفتاب گردان.

 

به یاد داشته باشید :

·   از خوراکیهای شیرین به ندرت استفاده نمایید.

·   از خوردن خوراکی های بین وعده ای شیرین تا حد ممکن اجتناب کنید.

·   مواد غذایی فاقد چربی یا کم چرب از گروه مواد اصلی غذایی بخورید.
·   بعد از خوردن غذا یا خوراکی های بین وعده ای دندان های خود را با خمیردندان حاوی فلوراید مسواک بزنید. 

پیشگیری بهترین درمان برای لبخند شماست. با وجود اینکه پرکردن دندان و یا استفاده از سفید کننده می تواند دندان های شما را سفید تر و قوی تر کند اما بهتر (و البته ارزانتر) این است که با مسواک، نخ دندان و خوردن غذاهای مناسب از پوسیدگی دندان ها پیشگیری کنید. مصرف این هفت ماده غذایی هم رژیم غذایی شما را بهبود داده و هم سلامت دهان و دندان شما را:

پنیر

اگر شما هم در زمره افرادی هستید که عاشق پنیر هستید، الان دلیل دیگری نیز برای لذت بردن از آن دارید. پنیر PH دهان را افزایش داده و از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند. پنیر دارای کلسیم و پروتئین می باشد که هر دو به قدرت مینای دندان کمک می کنند.

ماست

ماست نیز مانند پنیر مقادیر زیادی کلسیم و پروتئین داشته که آن را تبدیل به انتخابی خوب برای سلامت و قوی کردن دندان ها می کند. پروبیوتیک یا باکتری خوب موجود در ماست به سلامت لثه کمک می کند چرا که با وجود باکتری های خوب، باکتری های ایجاد کننده پوسیدگی از بین می روند.

سبزی ها

شبزی ها همیشه در لیست غذاهای سالم جا دارند چرا که سرشار از ویتامین و مواد معدنی بوده و در عین حال کالری آن ها  نیز پایین می باشد. این برگ ها، مانند کلم پیچ و اسفناج، حاوی مقادیر زیادی کلسیم بوده که به بازسازی مینای دندان کمک می کند. همچنین شامل فولیک اسید هستند که دارای خواص زیادی بوده و در درمان بیماری های لثه در زنان باردار موثر است.

سیب

با وجود توصیه انجمن های دندانپزشکی جهت اجتناب از غذاهای شیرین، استثناهایی نیز وجود دارد. میوه هایی مانند سیب، با وجود اینکه شیرین هستند اما سرشار از فیبر و آب هستند. خوردن سیب منجر به ترشح بزاق شده و باکتری و ذرات غذا را از دندان ها می شوید. خوردن سیب مشابه مسواک زدن با خمیر دندان حاوی فلوراید نیست اما می تواند تا زمانی که بتوانید مسواک بزنید مفید باشد.

هویج

هویج هم مانند سیب ترد است و سرشار از فیبر. خوردن هویج خام بعد از غذا ترشح بزاق را افزایش و احتمال پوسیدگی دندان ها را کاهش می دهد. هویج در کنار این که سرشار از فیبر است منبع غنی ویتامین آ نیز می باشد.

کرفس

کرفس ممکن است به خاطر بیمزه و آبکی بودن و داشتن نخ های مزاحم، زیاد محبوب نباشد اما همانند سیب و هویج تا حدی مشابه مسواک عمل کرده و ذرات غذا و باکتری های بد را از دهان می شوید.کرفس همچنین منبع غنی ویتامین آ و سی بوده که برای سلامت لثه های شما خیلی مفید است.

بادام درختی

بادام درختی دارای مقادیر زیادی کلسیم و پروتئین و مقدار بسیار کمی قند می باشد. همراه با نهار یک چهارم فنجان بادام درختی بخورید. شما همچنین می تواندی بادام را به سالاد نیز استفاده کنید.

در کنار خوردن غذاهای مفید برای دهان و دندان، به آنچه که می نوشید نیز توجه داشته باشید. از آنجایی که آب نه دارای کالری است و نه قند بهترین انتخاب است به خصوص در مقایسه با آب میوه یا سودا. زمانی که به لبخند زیبای خود فکر کنید رژیم غذایی شما تفاوت های بسیاری خواهد کرد.

 

 

سیر از 3000 سال قبل از میلاد مسیح برای مقاصد دارویی مورد استفاده قرار می گرفت.

آلیسین، همان ماده ای است باعث بدبو شدن دهان بعد از خوردن سیر می شود، دارای خواص ضدقارچ، ضد ویروس و ضد باکتری است. همین ویژگی سیر می تواند در درمان بیماری های لثه موثر باشد.

حدود 500 باکتری مختلف در دهان شما زندگی می کنند. برخی از این باکتری ها برای سلامتی شما مفید و برخی مضرند.حفظ سلامتی دهان به معنی حفظ تعادل میان باکتری های خوب و باکتری های بد است. این امر در کنار سایر عوامل از بیماری های لثه پیشگیری می کند.

آلیسین از تکثیر باکتری های مضری که موجب پوسیدگی دندان می شوند، جلوگیری می کند. تحقیقات زیادی نشان داده که استفاده از عصاره سیر می توانداز طریق کنترل تعداد باکتری های مضر و حفظ باکتری های مفید با بیماری­­های لثه مقابله کند.

بسیاری از محصولات مرتبط با بهداشت دهان و دندان ادعا می کنند که با از بین بردن 99/9% باکتری ها از بروز بیماری های لثه پیشگیری می کنند اما این امر اشتباه است. چنانچه شما تمام باکتری ها را از بین ببرید باید در نظر داشته باشیدنرخ رشد باکتری های مفید و مضر با یکدیگر متفاوت بوده و شما با این کار تعادل میان باکتری مفید و مضر را از بین می برید و با این کار هم سلامت دهان و دندان خود و هم سلامت کلی بدن خود را به خطر می اندازید.

از سیر در غذاهای خود استفاده کنید. سیر دارای مواد مغذی بسیار و کالری بسیار پایین است. شما می توانید سیر خرد شده را در فریزر نگهداری کنید که بتوانید به راحتی از آن در غذا استفاده کنید.

سیر را تنها برای حفظ سلامتی دهان و دندان خود نخورید؛ تحقیقات نشان داده که سیر مدت زمان سرماخوردگی را 70% کاهش می دهد. در این مطالعات، درگروهی که سیر مصرف کرد طول دوره بیماری یک و نیم روز و در گروه عادی 5 روز بود. این امر به دلیل توانایی آلیسین در افزایش سیستم ایمنی بدن است.

در فصل تعطیلات هستیم: برای حفاظت از دندان هایتان در برابر پوسیدگی در نظر داشته باشید بهترین شیرینی ها، آنهایی هستند که مدت زیادی در دهان باقی نماند

ما از شما نمی خواهیم مصرف شیرینی و شکلات را کنار بگذارید ( مگر فصل تعطیلات بدون شیرینی و شکلات هم داریم؟) اما ما یک راهنمایی برای شما داریم تا با خیال آسوده از این خوراکی های خوشمزه استفاده کنید:

اهمیت این که شما چقدر غذایی می خورید که می تواند موجب پوسیدگی شود از مدت زمانی که طول می کشد تا آن را بخورید کمتر است!

هر چقدر مدت زمان کمتری دندان های خود را در معرض این خوراکی ها قرار دهید، بهتر است.

پس از خود بپرسید: چه مدت این خوراکی در دهان من خواهد بود؟

مکیدن یک آبنبات چوبی برای دندان های شما از خوردن حتی چند پای سیب، خطرناک تر است. چون مکیدن آب نبات چوبی چند ساعت طول می کشد اما خوردن پای سیب تنها چند دقیقه زمان می برد.

آبنبات چوبی، آدامس، انواع دیگر آب نبات که باید برای مدتی در دهان شما بماند، برای مدتی طولانی دندان های شما را در معرض اسیدها قرار می دهد.

شیرینی هایی که شما می جوید و همانجا قورت می دهید مانند انواع پای، کیک یا کلوچه بهترین انتخاب برای دندان های شما هستند.

هر چقدر دندان های شما طولانی تر در معرض شکر و قند باشد، باکتری های موجود در دهان شما بیشتر تغذیه شده و به تجمع پلاک منجر خواهد شد.

چند راهنمایی دیگر جهت حفاظت از دندان ها

خوراکی های شیرین را همراه وعده های غذایی مصرف کنید. اگر چیزی که قصد خوردن آن را دارید سرشار از قند و شکر است، به عنوان میان وعده آن را مصرف نکنید بلکه به همراه وعده غذایی اصلی آن را بخورید. غذا و نوشیدنی های دیگر موجود در وعده غذایی شما از چسبیدن شکر به دندان های شما پیشگیری می کند.

دهان خود را با آب بشویید. آب، اسیدهای موجود در دهان شما را، پس از خوردن انواع شیرینی جات،  خنثی می کند.

تا حداقل 30 دقیقه بعد از خوردن شیرینی جات، مسواک نزنید. اسیدهای موجود در دهان که از خوردن غذاهای شیرین یا فراوری شده ایجاد می شود، دندان های شما را آسیب پذیر می کند. اگر دندان های شما در معرض اسید قرار داشته باشد، لایه بیرونی آن نرم شده و با مسواک زدن ممکن است آسیب بزند .30 دقیقه صبر کنید تا دندان دوباره سفت شود و بعد مسواک بزنید.

نیمرو بخورید. هیچوقت با شکم خالی به مهمانی نروید. چون خیلی سخت است که در برابر شیرینی جات مقاومت کرد.

لثه ها قهرمان دهان شما هستند. آن ها جای دندان ها را محکم نگه داشته و هر روز با باکتری های مضر مبارزه می کنند. با اینکه ما همیشه از دندان هایمان مراقبت می کنیم، اما ممکن است فراموش کنیم که از لثه هایمان نیز مراقبت کنیم. یکی از راه هایی که می توانیم از سلامت لثه هایمان اطمینان حاصل کنیم از طریق رژیم غذایی مناسب است. در ادامه این مقاله ما غذاهای مناسب لثه را معرفی کرده ایم. شما می توانید به راحتی این غذاها را در رژیم غذایی خود جای دهید.

پیاز

پیاز، غذایی بسیار عالی برای لثه است چرا که پیاز باکتری های دهان را خنثی می کند. پیاز می تواند انواع باکتری هایی که موجب بیماری های لثه و پوسیدگی می شوند را از بین ببرد. به منظور داشتن لثه هایی سالم،  پیاز بیشتری را در رژیم غذایی خود جای دهید، به عنوان مثال در سالاد، ساندویچ و برگر، در سوپ و... .

سبزیجات

سبزیجاتی مانند کلم پیچ و اسفناج سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی مفید برای دهان شما هستند. به ویژه این سبزیجات دارای ویتامین ث هستند که تولید گلبول های قرمز را بهبود بخشیده و التهاب را کاهش می دهد. هردوی این مزایا در برابر تحریکات و بیماری های لثه به شما کمک می کند. این دسته از سبزیجات به دلیل بالا بودن فیبر، نیاز به جویدن بیشتری دارد که برای لثه مفید است (جویدن موجب تولید بزاق بیشتر می شود). این امر به پاکسازی دهان از ذرات غذا، باکتری و پلاکی که ممکن است در نزدیکی خط لثه به دندان ها چسبیده باشد، منجر می شود. با این سبزی ها سالاد درست کنید، در کنار غذای اصلی میل کنید و یا آن ها را در سوپ و ساندویچ مصرف کنید.

چای سبز

تحقیقات نشان داده که این نوع چای سرشار از آنتی اکسیدان به دفع التهاب در بدن کمک می کند. چای سبز دارای نوع خاصی آنتی اکسیدان به نام کتچین است که با التهاب لثه که توسط باکتری های موجود در دهان ایجاد می شود، مبارزه می کند. سعی کنید روزانه یک لیوان چای سبز بنوشید تا لثه هایی سالم داشته باشید.

فلفل و مرکبات

ویتامین ث در غذاهایی مانند فلفل دلمه ای (در هر رنگی) و میوه های اسیدی مانند پرتقال، کیوی، آناناس و توت فرنگی به وفور یافت می شود. آن ها را در رژیم غذایی خود جای دهید تا از خواص ضد التهابی این ویتامین با خوردن اسموتی، سالاد و در ترکیب با ماست، استفاده کنید.

کرفس، هویج و سیب

غذاهای ترد در پاکسازی دهان از ذرات غذا وپلاک بسیار مفیدند. خوردن غذاهای ترد مثل کرفس، سیب و هویج بین دندان ها می رود و به شما احساس تازگی می دهد. میوه ها و سبزی های ترد، دارای فیبر زیادی بوده که به معنی زمان طولانی تر جویدن و در نتیجه تولید بزاق بیشتر است. بزاق برای شستن دهان از باکتری های موجود در نزدیکی خط لثه بسیار مفید است. از این میوه ها و سبزیجات به عنوان میان وعده استفاده کنید تا از شر ذرات غذا خلاص شوید.

شیر، ماست و پنیر

لبنیات به دلیل بالا بودن کلسیم، ماده معدنی مفید برای استحکام استخوان ها، برای دندان ها بسیار مفیدند اما شاید جالب باشد بدانید که برای سلامت لثه نیز کاربرد دارند. این امر به دلیل وجود پروتئین کازئین در لبنیات است که به خنثی سازی اسیدهای ایجاد شده از باکتری ها در دهان می انجامد. این اسیدها برای مینای دندان و بافت لثه مخرب بوده و می تواند موجب تحریک و حتی بدتر شود. از لبنیات به میزان مناسبی در رژیم غذایی خود استفاده کنید.

سوالی که ممکن است برای بسیاری از ما پیش بیاید این است که برای تمیز شدن دندان ها بین هر وعده غذایی چه باید کرد.

بهترین کار مسواک زدن بدون خمیر دندان است. با این حال، جویدن آدامس تا حد زیادی موثر است البته تا زمانی که شیرین کننده آن طبیعی بوده و برای دندان ضرر نداشته باشد. البته در صورت بروز درد یا اختلالات مفاصل گیجگاهی، جویدن آدامس زیاد خوب نیست.

شما لازم است تنها  5 دقیقه آدامس بجوید تا از مزایای آن برخوردار شوید. بزاقی که پس از جویدن آدامس تولید می شود از شستن دهان با آب یا دهانشویه بسیار موثرتر است. بزاق فرایند جایگزینی مواد معدنی موجود در دهان را بهبود می بخشد. پوسیدگی زمانی رخ می دهد که مواد معدنی دندان زودتر از زمانی که بازسازی می شوند، از بین بروند. بزاق به جایگزینی سریع تر مواد معدنی از دست رفته دندان ها کمک می کند.

ترکیبی به نام زایلیتول در آدامس نیز به فرایند جایگزینی مواد معدنی موجود در دندان کمک می کند. زایلیتول در بسیاری از آدامس ها وجود دارد.

نوشیدن نوشیدنی های قلیایی پس از هر وعده غذا نیز می تواند مفید باشد. بنابراین لازم است که نوشیدنی های خود را بشناسید! به عنوان مثال آب شیر در زمره نوشیدنی های اسیدی قرار می گیرد.

به همین سادگی! بزاق شما بهترین چیزیست که از دندان های شما در برابر باکتری های ایجاد کننده اسید محافظت می کند.

اضافه کردن این مواد به رژیم غذایی در کنار حفظ سلامت، به سفید ماندن دندان های شما کمک می کند.

  1. گل کلم

گل کلم من جمله غذاهایی است که نیازمند مقادیر زیادی جویدن است  که این امر برای دندان های ما مفید است.هرچقدر مدت زمانی که باید قبل از بلع غذا را بجوید بیشتر باشد، به معنی افزایش تولید بزاق است. بزاق یک تمیز کننده طبیعی دندان ها بوده که به براق شدن دندان های شما کمک می کند.

  1. توت فرنگی

شاید رنگ توت فرنگی تیره باشد، اما توت فرنگی سرشار از آنزیم مالیک اسید است که به صورت طبیعی دندان ها را سفید می کند.

  1. پنیر

مادرها همیشه می گویند برای داشتن استخوان هایی قوی و لبخندی درخشان شیر بنوشید و البته که حق با آن ها بود. محصولات لبنی نظیر پنیر، ماست و شیر حاوی لاکتیک اسید و کلسیم (محکم کننده مینای دندان)بوده که در کنار قوی کردن دندان ها موجب سفید شدن آن نیز می شوند. همچنین جویدن پنیر به ترشح بزاق کمک کرده که خود ذرات غذای ایجاد کننده لکه را شسته و از بین می برد.

  1. سیب

این میوه برای خوردن نیازمند مقادیر زیادی جویدن است، درست مانند هویج خام، و جویدن روش مناسبی برای تمیز کردن دهان است. سایش طبیعی ایجاد شده توسط جویدن، ذرات غذا را از دندان ها برداشته و آن ها را سفید نگه می دارد.

  1. کرفس

میوه و سبزی های سرشار از فیبر نه تنها کم کالری و مغذی بوده بلکه این غذاها دندان ها را سفید و بافت لثه را سالم نگه می دارد.

 

اگر خوب فکر کنید متوجه می شوید محیط دهان زیاد بهداشتی نیست: بیش از 600 نوع باکتری در دهان زندگی می کنند. بسیاری از این باکتری ها زمانی که ذرات پروتئین را هضم می کنند از خود گازهای حاوی سولفور متصاعد می کنند. این گاز بعد از خوردن سیرو پیاز هم ایجاد می شود. رسیدگی به بهداشت دهان و دندان، مسواک، نخ دندان، تمیز کردن زبان و مراجعه مرتب به دندان پزشک اولین قدم ها هستند.

آیا محصولات خوشبو کننده دهان  واقعا موثرند؟

حتی با وجود رسیدگی های کامل باز هم ممکن است دهان شما دچار بوی نامطبوع شود. سالانه هزینه زیادی صرف محصولاتی مانند قرص های خوشبوکننده و انواع آدامس می شود. اما این محصولات به طور موقتی جلوی بو را می گیرند. خوشبختانه  تعدادی غذا وجود دارد که با خوردن ان ها می توانید به جنگ بوی بد دهان بروید.

البته اگر بوی بد دهان شما از بین نمی رود حتما با دندانپزشک مشورت کنید چرا که ممکن است نشانه مشکل جدی تری باشد.

  1. چای

برای داشتن نفسی تازه و خوشبو، یک فنجان چای بنوشید. مطالعات نشان داده که نوشیدن یک فنجان چای سیاه یا سبز بدون شیرینی می تواند بوی بد دهان را از بین ببرد. هر دو نوع چای حاوی آنتی اکسیدانی به نام پلیفنول هستند که می تواند رشد باکتری های ایجاد کننده بوی بد دهان را متوقف کند (البته میزان پلی فنول موجود در چای سبز بیشتر است چرا که به شکل دیگری فراوری می شود). پلی فنول هم چنین می تواند میزان ترکیبات سولفوری موجود در دهان را نیز کاهش دهد.

  1. ماست پروبیوتیک

مطالعات اخیر نشان می دهد که خوردن حدود 200 گرم ماست پروبیوتیک در طول روز می تواند میزان هیدروژن سولفید (ایجاد کننده بوی بد دهان) را کاهش دهد. باکتری های فعال در ماست با باکتری های موجود در دهان که باعث ایجاد بوی بد می شوند، مبارزه می کنند. تجمع پلاک و بروز بیماری پریودنتال در میان کسانی که ماست پروبیوتیک می خورند نیز کاهش می یابد. یک فنجان ماست پروبیوتیک روزانه بخورید و از انواعی که دارای شکر هستند دوری کنید (شکر به رشد باکتری در بدن و به خصوص دهان کمک می کند).

  1. آب

آب بنوشید! بسیاری از باکتری های ایجاد کننده بوی بد دهان، در دهان خشک زنده می مانند. بنابراین نوشیدن آب ذرات غذا و باکتری های موجود در دهان و بین دندان ها را می شوید. نوشیدن آب همچنین به تولید بزاق کمک می کند که خود عامل تمیزکننده دهان است.

  1. جعفری و ریحان

هیچ چیز مانند سیر و پیاز بوی بد دهان را یادآوری نمی کند. علت این امر این است که در سیر و پیاز 33 ترکیب مختلف سولفور وجود دارد، این ترکیبات در دهان شما باقی می ماند و جذب جریان خون شما شده  و با هر بازدم خارج می شوند. ریحان و جعفری به از بین بردن بوی سیر از دهان کمک می کنند. پلی فنول های موجود در این سبزی ها ترکیبات سولفوری موجود در سیر را می شکنند. بهترین حالت ترکیب سیر و پیاز  با ریحان و جعفری می باشد. هرچند که می توانید بعد از خوردن سیر و پیاز هم با خوردن ریحان و جعفری بوی بد دهان را از بین ببرید.

  1. سیب و اسفناج

هرچند که نمی توانیم تضمین کنیم که خوردن روزانه سیب شما را سالم نگه می دارد، تحقیقات نشان داده که خوردن سیب بعد از خوردن سیر می تواند بوی نامطبوع ان را از بین ببرد. اسفناج نیز حاوی مقادیر زیادی پلی فنول بوده که می تواند ترکیبات بد بوی سولفور را شکسته و از ایجاد بوی بد جلوگیری کند.

این مورد هم مانند ریحان و جعفری در صورتی خیلی خوب عمل می کند که به طور همزمان مصرف شود. خوشبختانه ترکیب سیر و اسفناج بسیار خوشمزه است.

  1. گیلاس و کاهو

طبق پژوهش های اخیر گیلاس و کاهو می توانند بوی متیل مرکاپتان، گازی بدبو که با هضم ذرات غذا ایجاد می شود، را از بین ببرند.