0
بازگشت

تغذیه و پوسیدگی دندان ها

خوراکی های میان وعده ای شیرین بسیار دلچسب هستند، اما برای سلامت دندان ها یا بدن شما خوب نیستند. شیرینی، کیک، کلوچه و سایر خواکی های شیرین که بچه ها دوست دارند به عنوان میان وعده بخورند می توانند موجب پوسیدگی دندان ها شوند. بسیاری از غذاهای شیرین مقدار قابل توجهی چربی هم دارند. بچه هایی که خوراکی های شیرین را می خورند انواع مختلفی از مواد قندی را مانند شکر و شیرین کننده های غلات (مانند فرکتوز) هر روزه می خورند. همینطور مواد غذایی نشاسته ای زمانیکه در دهان قرار دارند، می توانند به مواد قندی ساده تر تبدیل شوند.

باکتری های غیر قابل مشاهده همواره در محیط دهان زندگی می کنند. برخی از این باکتری ها ماده چسبناکی به نام پلاک بر روی سطح دندان تشکیل می دهند. هنگامیکه شما مواد قندی مصرف می کنید، باکتری ها حریصانه مواد قندی موجود در دهان را مصرف کرده و آن را به مواد اسیدی تبدیل می کنند. این مواد اسیدی از قدرت کافی برای حل کردن مینای سخت دندان ها برخوردار هستند. بدین ترتیب کم کم در سطحدندان حفره هایی ایجاد می شود. اگر شما مواد قندی زیادی مصرف نکنید باکتری ها قادر نخواهند بود اسید لازم برای از بین بردن مینای دندان را تولید کنند.

میان وعده ها و پوسیدگی دندان

اگر فلوراید را به عنوان بزرگترین محافظ علیه پوسیدگی بپذیریم، میان وعده های مکرر بزرگترین دشمن دندان خواهند بود. شما هر روز با چالش وعده های غذایی مکرر روبرو هستید. مهمترین مساله تعداد دفعات میان وعده های غذایی است. حقیقت آن است که زمان و تعداد دفعات خوردن میان وعده ها از اهمیت بیشتری نسبت به آنچه که افراد خانواده شما می خورند برخوردار است!

به شیرینی های کودکان توجه کنید!

کودکان زیر 7 سال در مقایسه با بقیه بچه ها و یا بزرگسالان بیشتر در معرض پوسیدگی دندان هستند. در واقع حفره های زود هنگام در کودکان مسئله ای بسیار جدی می باشد.

چگونه خوراکی میان وعده ای مناسبی راکه موجب پوسیدگی دندان نمی شود انتخاب کنیم؟

قبل از اینکه  شروع به خوردن میان وعده ها نمایید از خود بپرسید این خوراکی که انتخاب کرده اید از چه موادی تشکیل شده است؟ آیا مملو از مواد قندی است؟ اگر چنین است دوباره فکر کنید و جایگزین بهتری انتخاب کنید و به یاد داشته باشید که برخی از  مواد شیرین کننده می توانند آسیب بیشتری به دندان ها برسانند. مواد شیرین کننده موجود در خوراکی های جویدنی و چسبناک (برخلاف غذاها که سریع جویده و بلع می شوند) مدت زمان بیشتری بر روی سطوح دندان ها باقی می مانند.

همینطور لازم است به زمان وتعداد دفعات میان وعده هایی که میخورید توجه نمایید. آیا شما در طول روز به طور مکرر ازخوراکی های شیرین استفاده می کنید یا فقط بعد از ناهار یک دسر ساده صرف می کنید؟ مواد اسیدی بعد از هر بار مصرف خوراکی های شیرین در محیط دهان شما تشکیل می شوند و حداقل بیست دقیقه طول می کشد تا خنثی شوند و در این مدت اثر مخرب خود را بر روی دندان های شما اعمال می کنند. بنابراین هر قدر تعداد دفعات میان وعده های شما بیشتر باشد مواد قندی بیشتری در اختیار باکتری های دهان قرار گرفته و اسید بیشتری تشکیل خواهد شد که خود موجب پوسیدگی دندان ها می گردد.

اگر شما می خواهید خوراکی های شیرین بخورید بهتر است آنرا به عنوا ن دسر بعد از وعده غذای اصلی صرف کنید (به جای چندین بار در طول روز) و بعد از هر بار خوردن غذا یا میان وعده، دندان های خود را با یک خمیردندان حاوی فلوراید به خوبی مسواک بزنید.

اگر شما مجبور هستید بین ساعات کلاس، قبل از خواب یا در طول روز چیزی را به عنوان میان وعده بخورید خوراکی هایی را انتخاب کنید که عاری از مواد قندی زیاد یا مواد چرب هستند. مواد غذایی کم چرب مانند سبزی های خام، میوه های تازه و نان سبوس دار انتخاب های هوشمندانه و مناسبی هستند. فهرست پیشنهادی برای خوراکی های میان وعده ای که آسیب کمتری به دندان ها وارد می کنند به صورت زیر است.

 

v     میوه ها و سبزیجات

میوه های گوشت دار، پرتقال، نارنگی، سیب، گریپ فروت، گلابی، هندوانه، کرفس، هویج، گل کلم، گوجه، آب میوه های بدون قند و آب سبزیجات.

v      غلات 

نان، حبوبات فاقد قند، ذرت بو داده و بدون کره، چوب شور های کم نمک.

                                                         

v     شیر و لبنیات

شیر کم چرب یا بدون چربی، ماست کم چرب یا بدون چربی، پنیر کم چرب یا بدون چربی.

 

v     مواد گوشتی، آجیل و تخمه ها

گوشت مرغ، بوقلمون، تخمه کدو ، تخمه آفتاب گردان.

 

به یاد داشته باشید :

·   از خوراکیهای شیرین به ندرت استفاده نمایید.

·   از خوردن خوراکی های بین وعده ای شیرین تا حد ممکن اجتناب کنید.

·   مواد غذایی فاقد چربی یا کم چرب از گروه مواد اصلی غذایی بخورید.
·   بعد از خوردن غذا یا خوراکی های بین وعده ای دندان های خود را با خمیردندان حاوی فلوراید مسواک بزنید. 

هفت شگفت انگیز برای دندان های شما

پیشگیری بهترین درمان برای لبخند شماست. با وجود اینکه پرکردن دندان و یا استفاده از سفید کننده می تواند دندان های شما را سفید تر و قوی تر کند اما بهتر (و البته ارزانتر) این است که با مسواک، نخ دندان و خوردن غذاهای مناسب از پوسیدگی دندان ها پیشگیری کنید. مصرف این هفت ماده غذایی هم رژیم غذایی شما را بهبود داده و هم سلامت دهان و دندان شما را:

پنیر

اگر شما هم در زمره افرادی هستید که عاشق پنیر هستید، الان دلیل دیگری نیز برای لذت بردن از آن دارید. پنیر PH دهان را افزایش داده و از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند. پنیر دارای کلسیم و پروتئین می باشد که هر دو به قدرت مینای دندان کمک می کنند.

ماست

ماست نیز مانند پنیر مقادیر زیادی کلسیم و پروتئین داشته که آن را تبدیل به انتخابی خوب برای سلامت و قوی کردن دندان ها می کند. پروبیوتیک یا باکتری خوب موجود در ماست به سلامت لثه کمک می کند چرا که با وجود باکتری های خوب، باکتری های ایجاد کننده پوسیدگی از بین می روند.

سبزی ها

شبزی ها همیشه در لیست غذاهای سالم جا دارند چرا که سرشار از ویتامین و مواد معدنی بوده و در عین حال کالری آن ها  نیز پایین می باشد. این برگ ها، مانند کلم پیچ و اسفناج، حاوی مقادیر زیادی کلسیم بوده که به بازسازی مینای دندان کمک می کند. همچنین شامل فولیک اسید هستند که دارای خواص زیادی بوده و در درمان بیماری های لثه در زنان باردار موثر است.

سیب

با وجود توصیه انجمن های دندانپزشکی جهت اجتناب از غذاهای شیرین، استثناهایی نیز وجود دارد. میوه هایی مانند سیب، با وجود اینکه شیرین هستند اما سرشار از فیبر و آب هستند. خوردن سیب منجر به ترشح بزاق شده و باکتری و ذرات غذا را از دندان ها می شوید. خوردن سیب مشابه مسواک زدن با خمیر دندان حاوی فلوراید نیست اما می تواند تا زمانی که بتوانید مسواک بزنید مفید باشد.

هویج

هویج هم مانند سیب ترد است و سرشار از فیبر. خوردن هویج خام بعد از غذا ترشح بزاق را افزایش و احتمال پوسیدگی دندان ها را کاهش می دهد. هویج در کنار این که سرشار از فیبر است منبع غنی ویتامین آ نیز می باشد.

کرفس

کرفس ممکن است به خاطر بیمزه و آبکی بودن و داشتن نخ های مزاحم، زیاد محبوب نباشد اما همانند سیب و هویج تا حدی مشابه مسواک عمل کرده و ذرات غذا و باکتری های بد را از دهان می شوید.کرفس همچنین منبع غنی ویتامین آ و سی بوده که برای سلامت لثه های شما خیلی مفید است.

بادام درختی

بادام درختی دارای مقادیر زیادی کلسیم و پروتئین و مقدار بسیار کمی قند می باشد. همراه با نهار یک چهارم فنجان بادام درختی بخورید. شما همچنین می تواندی بادام را به سالاد نیز استفاده کنید.

در کنار خوردن غذاهای مفید برای دهان و دندان، به آنچه که می نوشید نیز توجه داشته باشید. از آنجایی که آب نه دارای کالری است و نه قند بهترین انتخاب است به خصوص در مقایسه با آب میوه یا سودا. زمانی که به لبخند زیبای خود فکر کنید رژیم غذایی شما تفاوت های بسیاری خواهد کرد.

 

 

چگونه سیر با بیماری های لثه مبارزه می کند

سیر از 3000 سال قبل از میلاد مسیح برای مقاصد دارویی مورد استفاده قرار می گرفت.

آلیسین، همان ماده ای است باعث بدبو شدن دهان بعد از خوردن سیر می شود، دارای خواص ضدقارچ، ضد ویروس و ضد باکتری است. همین ویژگی سیر می تواند در درمان بیماری های لثه موثر باشد.

حدود 500 باکتری مختلف در دهان شما زندگی می کنند. برخی از این باکتری ها برای سلامتی شما مفید و برخی مضرند.حفظ سلامتی دهان به معنی حفظ تعادل میان باکتری های خوب و باکتری های بد است. این امر در کنار سایر عوامل از بیماری های لثه پیشگیری می کند.

آلیسین از تکثیر باکتری های مضری که موجب پوسیدگی دندان می شوند، جلوگیری می کند. تحقیقات زیادی نشان داده که استفاده از عصاره سیر می توانداز طریق کنترل تعداد باکتری های مضر و حفظ باکتری های مفید با بیماری­­های لثه مقابله کند.

بسیاری از محصولات مرتبط با بهداشت دهان و دندان ادعا می کنند که با از بین بردن 99/9% باکتری ها از بروز بیماری های لثه پیشگیری می کنند اما این امر اشتباه است. چنانچه شما تمام باکتری ها را از بین ببرید باید در نظر داشته باشیدنرخ رشد باکتری های مفید و مضر با یکدیگر متفاوت بوده و شما با این کار تعادل میان باکتری مفید و مضر را از بین می برید و با این کار هم سلامت دهان و دندان خود و هم سلامت کلی بدن خود را به خطر می اندازید.

از سیر در غذاهای خود استفاده کنید. سیر دارای مواد مغذی بسیار و کالری بسیار پایین است. شما می توانید سیر خرد شده را در فریزر نگهداری کنید که بتوانید به راحتی از آن در غذا استفاده کنید.

سیر را تنها برای حفظ سلامتی دهان و دندان خود نخورید؛ تحقیقات نشان داده که سیر مدت زمان سرماخوردگی را 70% کاهش می دهد. در این مطالعات، درگروهی که سیر مصرف کرد طول دوره بیماری یک و نیم روز و در گروه عادی 5 روز بود. این امر به دلیل توانایی آلیسین در افزایش سیستم ایمنی بدن است.

بازگشت
تأثیر تغذیه در بهداشت دهان و دندان

خوراکی های میان وعده ای شیرین بسیار دلچسب هستند، اما برای سلامت دندان ها یا بدن شما خوب نیستند. شیرینی، کیک، کلوچه و سایر خواکی های شیرین که بچه ها دوست دارند به عنوان میان وعده بخورند می توانند موجب پوسیدگی دندان ها شوند. بسیاری از غذاهای شیرین مقدار قابل توجهی چربی هم دارند. بچه هایی که خوراکی های شیرین را می خورند انواع مختلفی از مواد قندی را مانند شکر و شیرین کننده های غلات (مانند فرکتوز) هر روزه می خورند. همینطور مواد غذایی نشاسته ای زمانیکه در دهان قرار دارند، می توانند به مواد قندی ساده تر تبدیل شوند.

باکتری های غیر قابل مشاهده همواره در محیط دهان زندگی می کنند. برخی از این باکتری ها ماده چسبناکی به نام پلاک بر روی سطح دندان تشکیل می دهند. هنگامیکه شما مواد قندی مصرف می کنید، باکتری ها حریصانه مواد قندی موجود در دهان را مصرف کرده و آن را به مواد اسیدی تبدیل می کنند. این مواد اسیدی از قدرت کافی برای حل کردن مینای سخت دندان ها برخوردار هستند. بدین ترتیب کم کم در سطحدندان حفره هایی ایجاد می شود. اگر شما مواد قندی زیادی مصرف نکنید باکتری ها قادر نخواهند بود اسید لازم برای از بین بردن مینای دندان را تولید کنند.

اگر فلوراید را به عنوان بزرگترین محافظ علیه پوسیدگی بپذیریم، میان وعده های مکرر بزرگترین دشمن دندان خواهند بود. شما هر روز با چالش وعده های غذایی مکرر روبرو هستید. مهمترین مساله تعداد دفعات میان وعده های غذایی است. حقیقت آن است که زمان و تعداد دفعات خوردن میان وعده ها از اهمیت بیشتری نسبت به آنچه که افراد خانواده شما می خورند برخوردار است!

به شیرینی های کودکان توجه کنید!

کودکان زیر 7 سال در مقایسه با بقیه بچه ها و یا بزرگسالان بیشتر در معرض پوسیدگی دندان هستند. در واقع حفره های زود هنگام در کودکان مسئله ای بسیار جدی می باشد.

چگونه خوراکی میان وعده ای مناسبی راکه موجب پوسیدگی دندان نمی شود انتخاب کنیم؟

قبل از اینکه  شروع به خوردن میان وعده ها نمایید از خود بپرسید این خوراکی که انتخاب کرده اید از چه موادی تشکیل شده است؟ آیا مملو از مواد قندی است؟ اگر چنین است دوباره فکر کنید و جایگزین بهتری انتخاب کنید و به یاد داشته باشید که برخی از  مواد شیرین کننده می توانند آسیب بیشتری به دندان ها برسانند. مواد شیرین کننده موجود در خوراکی های جویدنی و چسبناک (برخلاف غذاها که سریع جویده و بلع می شوند) مدت زمان بیشتری بر روی سطوح دندان ها باقی می مانند.

همینطور لازم است به زمان وتعداد دفعات میان وعده هایی که میخورید توجه نمایید. آیا شما در طول روز به طور مکرر ازخوراکی های شیرین استفاده می کنید یا فقط بعد از ناهار یک دسر ساده صرف می کنید؟ مواد اسیدی بعد از هر بار مصرف خوراکی های شیرین در محیط دهان شما تشکیل می شوند و حداقل بیست دقیقه طول می کشد تا خنثی شوند و در این مدت اثر مخرب خود را بر روی دندان های شما اعمال می کنند. بنابراین هر قدر تعداد دفعات میان وعده های شما بیشتر باشد مواد قندی بیشتری در اختیار باکتری های دهان قرار گرفته و اسید بیشتری تشکیل خواهد شد که خود موجب پوسیدگی دندان ها می گردد.

اگر شما می خواهید خوراکی های شیرین بخورید بهتر است آنرا به عنوا ن دسر بعد از وعده غذای اصلی صرف کنید (به جای چندین بار در طول روز) و بعد از هر بار خوردن غذا یا میان وعده، دندان های خود را با یک خمیردندان حاوی فلوراید به خوبی مسواک بزنید.

اگر شما مجبور هستید بین ساعات کلاس، قبل از خواب یا در طول روز چیزی را به عنوان میان وعده بخورید خوراکی هایی را انتخاب کنید که عاری از مواد قندی زیاد یا مواد چرب هستند. مواد غذایی کم چرب مانند سبزی های خام، میوه های تازه و نان سبوس دار انتخاب های هوشمندانه و مناسبی هستند. فهرست پیشنهادی برای خوراکی های میان وعده ای که آسیب کمتری به دندان ها وارد می کنند به صورت زیر است.

 

v     میوه ها و سبزیجات

میوه های گوشت دار، پرتقال، نارنگی، سیب، گریپ فروت، گلابی، هندوانه، کرفس، هویج، گل کلم، گوجه، آب میوه های بدون قند و آب سبزیجات.

v      غلات 

نان، حبوبات فاقد قند، ذرت بو داده و بدون کره، چوب شور های کم نمک.

                                                         

v     شیر و لبنیات

شیر کم چرب یا بدون چربی، ماست کم چرب یا بدون چربی، پنیر کم چرب یا بدون چربی.

 

v     مواد گوشتی، آجیل و تخمه ها

گوشت مرغ، بوقلمون، تخمه کدو ، تخمه آفتاب گردان.

 

به یاد داشته باشید :

·   از خوراکیهای شیرین به ندرت استفاده نمایید.

·   از خوردن خوراکی های بین وعده ای شیرین تا حد ممکن اجتناب کنید.

·   مواد غذایی فاقد چربی یا کم چرب از گروه مواد اصلی غذایی بخورید.
·   بعد از خوردن غذا یا خوراکی های بین وعده ای دندان های خود را با خمیردندان حاوی فلوراید مسواک بزنید. 

پیشگیری بهترین درمان برای لبخند شماست. با وجود اینکه پرکردن دندان و یا استفاده از سفید کننده می تواند دندان های شما را سفید تر و قوی تر کند اما بهتر (و البته ارزانتر) این است که با مسواک، نخ دندان و خوردن غذاهای مناسب از پوسیدگی دندان ها پیشگیری کنید. مصرف این هفت ماده غذایی هم رژیم غذایی شما را بهبود داده و هم سلامت دهان و دندان شما را:

پنیر

اگر شما هم در زمره افرادی هستید که عاشق پنیر هستید، الان دلیل دیگری نیز برای لذت بردن از آن دارید. پنیر PH دهان را افزایش داده و از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند. پنیر دارای کلسیم و پروتئین می باشد که هر دو به قدرت مینای دندان کمک می کنند.

ماست

ماست نیز مانند پنیر مقادیر زیادی کلسیم و پروتئین داشته که آن را تبدیل به انتخابی خوب برای سلامت و قوی کردن دندان ها می کند. پروبیوتیک یا باکتری خوب موجود در ماست به سلامت لثه کمک می کند چرا که با وجود باکتری های خوب، باکتری های ایجاد کننده پوسیدگی از بین می روند.

سبزی ها

شبزی ها همیشه در لیست غذاهای سالم جا دارند چرا که سرشار از ویتامین و مواد معدنی بوده و در عین حال کالری آن ها  نیز پایین می باشد. این برگ ها، مانند کلم پیچ و اسفناج، حاوی مقادیر زیادی کلسیم بوده که به بازسازی مینای دندان کمک می کند. همچنین شامل فولیک اسید هستند که دارای خواص زیادی بوده و در درمان بیماری های لثه در زنان باردار موثر است.

سیب

با وجود توصیه انجمن های دندانپزشکی جهت اجتناب از غذاهای شیرین، استثناهایی نیز وجود دارد. میوه هایی مانند سیب، با وجود اینکه شیرین هستند اما سرشار از فیبر و آب هستند. خوردن سیب منجر به ترشح بزاق شده و باکتری و ذرات غذا را از دندان ها می شوید. خوردن سیب مشابه مسواک زدن با خمیر دندان حاوی فلوراید نیست اما می تواند تا زمانی که بتوانید مسواک بزنید مفید باشد.

هویج

هویج هم مانند سیب ترد است و سرشار از فیبر. خوردن هویج خام بعد از غذا ترشح بزاق را افزایش و احتمال پوسیدگی دندان ها را کاهش می دهد. هویج در کنار این که سرشار از فیبر است منبع غنی ویتامین آ نیز می باشد.

کرفس

کرفس ممکن است به خاطر بیمزه و آبکی بودن و داشتن نخ های مزاحم، زیاد محبوب نباشد اما همانند سیب و هویج تا حدی مشابه مسواک عمل کرده و ذرات غذا و باکتری های بد را از دهان می شوید.کرفس همچنین منبع غنی ویتامین آ و سی بوده که برای سلامت لثه های شما خیلی مفید است.

بادام درختی

بادام درختی دارای مقادیر زیادی کلسیم و پروتئین و مقدار بسیار کمی قند می باشد. همراه با نهار یک چهارم فنجان بادام درختی بخورید. شما همچنین می تواندی بادام را به سالاد نیز استفاده کنید.

در کنار خوردن غذاهای مفید برای دهان و دندان، به آنچه که می نوشید نیز توجه داشته باشید. از آنجایی که آب نه دارای کالری است و نه قند بهترین انتخاب است به خصوص در مقایسه با آب میوه یا سودا. زمانی که به لبخند زیبای خود فکر کنید رژیم غذایی شما تفاوت های بسیاری خواهد کرد.

 

 

سیر از 3000 سال قبل از میلاد مسیح برای مقاصد دارویی مورد استفاده قرار می گرفت.

آلیسین، همان ماده ای است باعث بدبو شدن دهان بعد از خوردن سیر می شود، دارای خواص ضدقارچ، ضد ویروس و ضد باکتری است. همین ویژگی سیر می تواند در درمان بیماری های لثه موثر باشد.

حدود 500 باکتری مختلف در دهان شما زندگی می کنند. برخی از این باکتری ها برای سلامتی شما مفید و برخی مضرند.حفظ سلامتی دهان به معنی حفظ تعادل میان باکتری های خوب و باکتری های بد است. این امر در کنار سایر عوامل از بیماری های لثه پیشگیری می کند.

آلیسین از تکثیر باکتری های مضری که موجب پوسیدگی دندان می شوند، جلوگیری می کند. تحقیقات زیادی نشان داده که استفاده از عصاره سیر می توانداز طریق کنترل تعداد باکتری های مضر و حفظ باکتری های مفید با بیماری­­های لثه مقابله کند.

بسیاری از محصولات مرتبط با بهداشت دهان و دندان ادعا می کنند که با از بین بردن 99/9% باکتری ها از بروز بیماری های لثه پیشگیری می کنند اما این امر اشتباه است. چنانچه شما تمام باکتری ها را از بین ببرید باید در نظر داشته باشیدنرخ رشد باکتری های مفید و مضر با یکدیگر متفاوت بوده و شما با این کار تعادل میان باکتری مفید و مضر را از بین می برید و با این کار هم سلامت دهان و دندان خود و هم سلامت کلی بدن خود را به خطر می اندازید.

از سیر در غذاهای خود استفاده کنید. سیر دارای مواد مغذی بسیار و کالری بسیار پایین است. شما می توانید سیر خرد شده را در فریزر نگهداری کنید که بتوانید به راحتی از آن در غذا استفاده کنید.

سیر را تنها برای حفظ سلامتی دهان و دندان خود نخورید؛ تحقیقات نشان داده که سیر مدت زمان سرماخوردگی را 70% کاهش می دهد. در این مطالعات، درگروهی که سیر مصرف کرد طول دوره بیماری یک و نیم روز و در گروه عادی 5 روز بود. این امر به دلیل توانایی آلیسین در افزایش سیستم ایمنی بدن است.